sałatka z topinamburem

Raki

Raki . Wskazówki ogólne Raki są uważane na Zachodzie za jeden najwykwintniejszych przysmaków, o który coraz trudniej. Ponieważ rak może żyć tylko w wodzie nieskażonej ściekami przemysłowymi, wzrastająca ilość ośrodków przemysłowych powoduje jego zanikanie. W naszym kraju rak jeszcze się utrzymuje. Istnieje kilka odmian raków, z których w Polsce znana jest tylko jedna. Raki łowi się zwykle w okresie od maja do sierpnia. Są wówczas najsmaczniejsze. Kupuj...

Więcej »

Smażone rydze

Składniki na 6 porcji:

  • pół kg rydzów
  • masło klarowane
  • 20 dag szynki pokrojonej na cienkie plasterki
  • pęczek koperku
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22%
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  Rydze czyścimy, myjemy, przycinamy ogonki i suszymy papierowym ręcznikiem kuchennym. Ma patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy rydze i smażymy je na złoto. Usmażone...

Więcej »

Zupa rakowa

Zupa rakowa . Raki wyszorować, wypłukać, zmieniając kilkakrotnie wodę, lub pod strumieniem wody bieżącej. Wrzucać raki do wrzącej osolonej wody z koprem i nacią pietruszki i gotować ok. 10 min. Umyte warzywa obrać, opłukać, pokrajać i poddusić z dodatkiem połowy masła, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować. Kleszcze i szyjki ostudzonych raków obrać ze skorupek. Skorupki podsuszyć w letnim piekarniku, następnie utłuc, poddusić z resztą masła, dolać...

Więcej »

Zobacz też:

pizza na wypasie fedeńczak benfotiamina pizza z radości pizza od łysego kraków pizza u rudika hologramy els pizza z nowolipek pizza u dziada pizza bez drożdży kwestia smaku pizza od łysego pizza na wypasie ursus pizza od górala kraśnik pizza po zbóju makaron do rosołu własnej roboty makaron na szybko z niczego pizza po byku pizza na barskiej blachodachówki gontopodobne dobrzemitu makaron bez glutenu biedronka w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron makaron bez jajek lubella makaron do lasagne gotować czy nie

Spirala powstaje z drutu umieszczonego na nieruchomym (nieobracajacym sie razem ze szkieletem) kregu

Sałatka śledziowa I. 3 śledzie, 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 2 duże cebule, kwaśne jabłko, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka musztardy, 1/3 szklanki oleju, sól, cukier, cytryna, 3 śledzie, 4 ziemniaki, pół szklanki groszku konserwowego, 2 jaja, 2 ogórki konserwowe, 2 cebule, jabłko, pół ząbka czosnku, pół szklanki majonezu, sól, cukier 2 śledzie, 5 ziemniaków, 2 cebule, pół szklanki sosu majonezowego, łyżeczka musztardy,...

Więcej »
http://www.ogrzewaniepodlogowe.biz.pl 751# , #polędwica z indyka kwestia smaku , #pomysły na przekąski na imprezę , #zupa fasolowa tradycyjna przepis , #ciasta z galaretkami bez pieczenia , #przepisy na filet z dorsza , #pieczony kurczak kwestia smaku , #ciasto zebra kwestia smaku , #gofry wytrawne przepis , #zupa marchewkowa przepisy ,