naleśniki kwestia smaku

Pracownicy Instytutu ustalili normy zapotrzebowania kalorycznego w rozmaitych zawodach

W organizowaniu Instytutu wzięli udział wybitni uczeni radzieccy z prof. : Mołczanową, Szatiornikowem, Zbarskim, Wilenskim, Pewznerem i Budagjanem na czele. Niedawno Instytut Odżywiania w Moskwie obchodził dwudziestolecie swego istnienia (1930-1950). Przez okres ten dokonano ogromnej pracy badawczej, która wniosła wiele cennych zdobyczy do nauki o odżywianiu człowieka zdrowego i chorego. Dużo uwagi poświęcono zagadnieniom żywienia społecznego, żywienia rozmaitych grup zawodowych. Opracowano wpływ przeróbki kulinarnej na wartość odżywczą...

Więcej »

Sledzie swieze w winie

Śledzie świeże w winie . 1 kg śledzi, 2 łyżki masła, 1,5 szklanki białego wytrawnego wina, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, listki rzeżuchy Śledzie opłukać, oskrobać z łusek, wypatroszyć, usunąć płetwy, ogon i odciąć głowę. Następnie opłukać, osączyć, otoczyć w mące i ułożyć na brytfannie wysmarowanej masłem, skrapiając nim także śledzie po wierzchu. Wstawić do gorącego piekarnik, zrumienić. Zalać winem, oprószyć solą i korzeniami, przykryć pokrywą i dusić jeszcze chwilę. Wy...

Więcej »

Pierniczki

Składniki:

  • 125 g masła
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • pół szklanki miodu
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • przyprawa do piernika
  • soda oczyszczona
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj miód i mieszaj całość do uzyskania jednolitej masy. Dodaj 2,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki przyprawy do piernika oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Zagnieć ciasto, dodaj łyżkę mąki, jeśli ciasto się mocno klei. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę....

Więcej »

Zobacz też:

pizza na wypasie fedeńczak benfotiamina pizza z radości pizza od łysego kraków pizza u rudika śledzie w zalewie octowej siostry anieli pizza z nowolipek pizza u dziada pizza bez drożdży kwestia smaku pizza od łysego pizza na wypasie ursus pizza od górala kraśnik pizza po zbóju makaron do rosołu własnej roboty makaron na szybko z niczego pizza po byku pizza na barskiej blachodachówki gontopodobne dobrzemitu makaron bez glutenu biedronka w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron makaron bez jajek lubella makaron do lasagne gotować czy nie

Budownictwo i architektura : Studio Apomechanes 2010 w Atenach to summmer

Śledzie świeże w zalewie . Śledzie usmażyć jak w przepisie Śledzie smażone, pozostawić do ostygnięcia. Umyte i obrane warzywa opłukać, pokrajać, zalać wrzącą, osoloną wodą i gotować. Gdy będą prawie miękkie, odcedzić, zalać octem, dodać pokrajaną cebulę, posiekany czosnek i przyprawy, zagotować, dodać posiekane grzyby, wymieszać, przyprawić do smaku solą i szczyptą cukru do smaku. Gotową zalewą zalać przygotowane śledzie. Pozostawić w zimnej spiżarce lub lodówce. Podawać jako przystawkę z pieczywem. 50 dag śle...

Więcej »
http://www.meble-biurowe.biz.pl 751# , #polędwica z indyka kwestia smaku , #pomysły na przekąski na imprezę , #zupa fasolowa tradycyjna przepis , #ciasta z galaretkami bez pieczenia , #przepisy na filet z dorsza , #pieczony kurczak kwestia smaku , #ciasto zebra kwestia smaku , #gofry wytrawne przepis , #zupa marchewkowa przepisy ,