PIC-501

Mleko kwaśne

Mleko kwaśne. W temperaturze pokojowej mleko, które stoi dłuższy czas, zsiada się pod wpływem działania bakterii kwasu mlekowego, z laktozy wytwarza się kwas mlekowy. Gdy zawartość kwasu mlekowego dojdzie do 0,2 %, łączy się on z wapniem tworząc mleczan wapniowy, a uwolniona kazeina ścina się na galaretowatą masę. Mleko kwaśnieje najprędzej w temperaturze +250 °C (dlatego w lecie mleko kwaśnieje prędzej). Mleko kwaśne jest smaczne, zawiera więcej witaminy C niż mleko zwykłe. Rozwój bakterii kwasu mlekowego hamuje wzrost innych bakterii, między innymi rozkładających ...

Więcej »

Pierogi z makiem i orzechami

Składniki:

  • pół kg mąki
  • pół szklanki wody
  • 300 g zmielonego maku
  • 100 g orzechów włoskich
  • masło
  • brązowy cukier
  • sok z cytryny
  • cynamon, kardamon, kurkuma, sól
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy mak oraz pokruszone orzechy. Chwilę smażymy. Dodajmy 2 łyżki cukru, cynamon i kardamon, polewamy sokiem z cytryny. Chwilę smażymy mieszając, studzimy. Z mąki, wody, szczypty soli i kurkumy zagniatamy ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy i szklanką wyciskamy kółka. Na środk...

Więcej »

Torcik z gruszkami

Składniki na 12 porcji:

  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • cytryna
  • 12,5 dag masła
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 4 gruszki
  • goździki, laska cynamonu
  • 300 ml białego wina
  • żelatyna
  • 250 ml kremówki
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  Zagniatamy ciasto z mąki, połowy cukru, cukru waniliowego, wiórków kokosowych, skórki otartej z połowy cytryny, masła oraz jajek. Ciasto schładzamy, roz...

Więcej »

Zobacz też:

pizza na wypasie fedeńczak benfotiamina pizza z radości pizza od łysego kraków pizza u rudika śledzie w zalewie octowej siostry anieli pizza z nowolipek pizza u dziada pizza bez drożdży kwestia smaku pizza od łysego pizza na wypasie ursus pizza od górala kraśnik pizza po zbóju makaron do rosołu własnej roboty makaron na szybko z niczego pizza po byku pizza na barskiej blachodachówki gontopodobne dobrzemitu makaron bez glutenu biedronka w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron makaron bez jajek lubella makaron do lasagne gotować czy nie

Epidemiologia ostrego uszkodzenia nerek u krytycznie chorych dzieci i młodych dorosłych ad 7

Składniki na 4 porcje:

  • 20 dag leśnych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól
  • masło
  • świeży tymianek
  • 4 tosty pszenne
  • 4 plastry sera żółtego
  • pomidor
  • cebula
  • kapary
  Grzyby czyścimy, myjemy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy na sicie i przestudzone kroimy w plasterki. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażamy na maśle, wrzucamy grzyby i doprawiamy do smaku przyprawami oraz kilkoma listkami tymianku. Studzimy. <...

Więcej »
http://www.grundomat.pl 751#pieczony kurczak kwestia smaku , #ciasto zebra kwestia smaku , #gofry wytrawne przepis , #zupa marchewkowa przepisy , #żurek śląski przepisy , #łosoś w porach , #brokuły zapiekane serem , #jak ugotować jajka w koszulce , #obiad z awokado , #jabłka w kostkę do słoików ,