Sałatka ze śledzi i ziemniaków . Śledzie wymoczyć i oczyścić, skrajać filety, opłukać, pokrajać w drobną kostkę. Ziemniaki ugotować, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę. Obraną i opłukaną cebulę posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, skropić sokiem z cytryny lub koncentratem róży, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Ułożyć na salaterce i polać sosem przyrządzonym z majonezu, wymieszanego z musztardą i drobno posiekanymi grzybkami i piklami. Wierzch posypać posiekanym jajem. Półmisek można udekorować ozdobnie pokrajanymi listkami poró...
W organizowaniu Instytutu wzięli udział wybitni uczeni radzieccy z prof.
: Mołczanową, Szatiornikowem, Zbarskim, Wilenskim, Pewznerem i Budagjanem na czele.
Niedawno Instytut Odżywiania w Moskwie obchodził dwudziestolecie swego istnienia (1930-1950).
Przez okres ten dokonano ogromnej pracy badawczej, która wniosła wiele cennych zdobyczy do nauki o odżywianiu człowieka zdrowego i chorego.
Dużo uwagi poświęcono zagadnieniom żywienia społecznego, żywienia rozmaitych grup zawodowych.
Opracowano wpływ przeróbki kulinarnej na wartość odżywczą pokarmów, (prof.
Łobanow), ...
Stany niedokrwistości są również stanami hipoproteinemii.
Hemoglobina stanowi około 2 % białek całej krwi (15-16 g Hb na 100 ml krwi, 6,5-1,5 g białek osocza, razem 22-24 g na 100 ml).
Poziom hemoglobiny zależy u ludzi zdrowych, od jakości pożywienia.
Ustrój potrzebuje do budowy hemoglobiny białka, żelaza i porfiryn.
Jeżeli brak jest białka, to cząsteczka hemoglobiny nie może powstać nawet w razie obfitego dostarczania ustrojowi żelaza.
W badaniach doświadczalnych na zwierzętach wykazano, że ustrój stara się zabezpieczyć przede wszystkim syntezę hemoglobiny i na...