sałatki z ogórków i kapusty

Cocktail malinowy

Cocktail malinowy . 25 dkg malin lub szklanka nektaru, 3 łyżki cukru, l szklanka śmietanki 10-procentowej, pół szklanki wina czerwonego lub ćwierć szklanki likieru wiśniowego, lód konsumpcyjny Maliny opłukać, wymieszać w mikserze, w butelce lub trzepaczką z resztą przygotowanych produktów. Po dokładnym wymieszaniu wlać do płaskich kieliszków lub do wysokich szklanek. Do każdego dołożyć kilka kawałeczków drobnego lodu. Podawać ze słomkami. W taki sam sposób można przygotować cocktail z truskawek lub poziomek. Cocktail wiśniowy 30 dkg wiśni, 10 dkg cukru, 2 szklanki mleka, l kieliszek rumu...

Więcej »

Sałatka z borowików

Składniki na 4 porcje:

  • garść borowików
  • puszka białej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 4 kawałki papryko konserwowej
  • majonez, ocet
  • cytryna
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  Grzyby czyścimy, myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Muszą gotować się 10 minut. Po ugotowaniu grzyby wkładamy do miski i skrapiamy octem. Fasolę odcedzamy i dokładamy do grzybów. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na cząstki i wkładamy do miski. Pokrojone w kostkę jabłko kropimy sokiem z cytryny, łączymy z grzybkami, fasolą i jaj...

Więcej »

OCENA STANU ODŻYWIENIA - WYKRYWANIE NIEDOBORÓW POKARMOWYCH

W Szwajcarii np. w latach 1932-36 spostrzeżono fatalne skutki kryzysu ekonomicznego. U dzieci nasiliła się częstość i ciężkość przebiegu krzywicy, niedokrwistości, zołz, zwiększył się niedobór wagowy. Zagadnienie niedoborów pokarmowych w naszym kraju, jako skutku okupacji w okresie drugiej wojny światowej opracowali Paiuch, Szczygieł, Skarżyński. Ostatnia wojna dostarczyła wielu obserwacji nad stanami niedoboru pokarmowego. Przekonano się, że ważna jest w tych przypadkach nie tylko ilość, ale i jakość pokarmu, że ważne znaczenie ma zachowanie równowagi między poszczególnymi składnikami poż...

Więcej »

Zobacz też:

pizza na wypasie fedeńczak benfotiamina pizza z radości pizza od łysego kraków pizza u rudika śledzie w zalewie octowej siostry anieli pizza z nowolipek pizza u dziada pizza bez drożdży kwestia smaku pizza od łysego pizza na wypasie ursus pizza od górala kraśnik pizza po zbóju makaron do rosołu własnej roboty makaron na szybko z niczego pizza po byku pizza na barskiej blachodachówki gontopodobne dobrzemitu makaron bez glutenu biedronka w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron makaron bez jajek lubella makaron do lasagne gotować czy nie

grupa wsparcia aa

Do podgrupy drugiej wchodzą napoje często nazywane sorbetami. Są to napoje o konsystencji zawiesistej, nieprzezroczyste, często intensywnie kolorowe, zdecydowanie słodkie i aromatyczne. Można je urozmaicać dodatkiem owoców. Podaje się je z reguły porcjowo w płaskich, dużych kieliszkach lub w małych szklaneczkach. Szprycer 1 szklanka wina białego, 1-2 szklanki wody sodowej, lód Do szklanego dzbanka wlać wino i wodę sodową. Dodać lód konsumpcyjny. Podawać na tacy. Obok dzbanka ze szprycerem ustawić szklanki. Do szprycera podawać słomki. Jest to najmniej skomplikowany napój chłodzący z dodatkiem...

Więcej »
http://www.grog.net.pl 751#ciasta z galaretkami bez pieczenia , #przepisy na filet z dorsza , #pieczony kurczak kwestia smaku , #ciasto zebra kwestia smaku , #gofry wytrawne przepis , #zupa marchewkowa przepisy , #żurek śląski przepisy , #łosoś w porach , #brokuły zapiekane serem , #jak ugotować jajka w koszulce ,