W organizowaniu Instytutu wzięli udział wybitni uczeni radzieccy z prof.
: Mołczanową, Szatiornikowem, Zbarskim, Wilenskim, Pewznerem i Budagjanem na czele.
Niedawno Instytut Odżywiania w Moskwie obchodził dwudziestolecie swego istnienia (1930-1950).
Przez okres ten dokonano ogromnej pracy badawczej, która wniosła wiele cennych zdobyczy do nauki o odżywianiu człowieka zdrowego i chorego.
Dużo uwagi poświęcono zagadnieniom żywien...
Śledzie wędzone w sosie śmietanowym . 50 dag śledzi, sól, łyżka gęstej śmietany cukier musztardy szklanka ząbek czosnku. Śledzie przekrajać wzdłuż, usunąć wnętrzności, oczyścić dokładnie jamę brzuszna. Odciąć głowę, zdjąć skórę, uważając, piórku, aby nie naruszyć mięsa. Skrajać filety, szklanki mleka lub ser oczyścić z ości. Przygotowane filety zalać watki serwatką lub mlekiem i pozostawić na o...
Tymbaliki śledziowe . Mannę ugotować na mleku i ostudzić. Pory dokładnie umyć, oczyścić i razem z filetami ze śledzi zemleć w maszynce, po czym dokładnie wymieszać z kaszą. Dodać masło, śmietanę, żółtko oraz sproszkowane przyprawy i trochę cukru. Masę dobrze utrzeć, w końcu wymieszać ostrożnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Filiżanki posmarować wewnątrz masłem i napełnić do połowy przygotowaną m...