rosół kwestia smaku

Śtaropolski żurek z białą kiełbasą i jajkami

Składniki:

  • 500 ml zakwasu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g białej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka grzybów
  • chrzan tarty
  • 500 ml śmietany 18%
  • 8 jaj przepiórczych
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, ziele lubczyku
Zakwas: do kamiennego naczynia wsypujemy 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalewamy gorącą wodą tak,...

Więcej »

Raki

Raki . Wskazówki ogólne Raki są uważane na Zachodzie za jeden najwykwintniejszych przysmaków, o który coraz trudniej. Ponieważ rak może żyć tylko w wodzie nieskażonej ściekami przemysłowymi, wzrastająca ilość ośrodków przemysłowych powoduje jego zanikanie. W naszym kraju rak jeszcze się utrzymuje. Istnieje kilka odmian raków, z których w Polsce znana jest tylko jedna. Raki łowi się zwykle w okresie od maja do sierpnia. Są wówczas najsmaczniejsze. Kupując raki należy...

Więcej »

Cocktail z kompotu morelowego

Cocktail z kompotu morelowego . 0,25 l kompotu morelowego, 1 szklanka mleka, 1 jajo, 1,5 łyżki cukru, ćwierć szklanki koniaku lub rumu, kwasek cytrynowy do smaku, drobny lód Jajo z cukrem utrzeć lub ubić w mikserze. Dodać kompot morelowy (morele bez pestek), mleko, kwasek cytrynowy, koniak lub rum, lód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Podawać w wysokich szklankach lub płaskich kieliszkach. Cocktail kawowy 1 jajo, 2 łyżki cukru, 2 szklanki mleka, 1 małe opakowanie kawy...

Więcej »

Zobacz też:

pizza na wypasie fedeńczak benfotiamina pizza z radości pizza od łysego kraków pizza u rudika śledzie w zalewie octowej siostry anieli pizza z nowolipek pizza u dziada pizza bez drożdży kwestia smaku pizza od łysego pizza na wypasie ursus pizza od górala kraśnik pizza po zbóju makaron do rosołu własnej roboty makaron na szybko z niczego pizza po byku pizza na barskiej blachodachówki gontopodobne dobrzemitu makaron bez glutenu biedronka w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron makaron bez jajek lubella makaron do lasagne gotować czy nie

Kącik architekta - Aktualizacja: South Kilburn Regeneration / Alison Brooks Architects + Lifschutz Davidson Sandilands

Zupa rakowa z żółtkami . Raki i wywar z jarzyn oraz skorupek przygotować jak wyżej. Ugotowane jarzyny przetrzeć przez sito, połączyć z wywarem z jarzyn. Dodać drobno posiekane mięso z szyjek rakowych i kleszczy. Zagotować, odstawić, zaciągnąć surowymi żółtkami. Dodać pół pęczka posiekanego kopru. Przyprawić do smaku solą. Podawać w filiżankach z groszkiem ptysiowym lub paluszkami z ciasta francuskiego. Zupa rakowa na rosole 10-15 raków, łyżka masła 2,5 szklanki c...

Więcej »
http://www.diagnosta.com.pl 751#pomysły na przekąski na imprezę , #zupa fasolowa tradycyjna przepis , #ciasta z galaretkami bez pieczenia , #przepisy na filet z dorsza , #pieczony kurczak kwestia smaku , #ciasto zebra kwestia smaku , #gofry wytrawne przepis , #zupa marchewkowa przepisy , #żurek śląski przepisy , #łosoś w porach ,