Stany niedokrwistości są również stanami hipoproteinemii.
Hemoglobina stanowi około 2 % białek całej krwi (15-16 g Hb na 100 ml krwi, 6,5-1,5 g białek osocza, razem 22-24 g na 100 ml).
Poziom hemoglobiny zależy u ludzi zdrowych, od jakości pożywienia.
Ustrój potrzebuje do budowy hemoglobiny białka, żelaza i porfiryn.
Jeżeli brak jest białka, to cząsteczka hemoglobiny nie może powstać nawet w razie obfitego dostarczania ustrojowi żelaza.
W badaniach doświadczalnych na zwierzętach wykazano, że ustrój stara się zabez...
Zupa rakowa . Raki wyszorować, wypłukać, zmieniając kilkakrotnie wodę, lub pod strumieniem wody bieżącej. Wrzucać raki do wrzącej osolonej wody z koprem i nacią pietruszki i gotować ok. 10 min. Umyte warzywa obrać, opłukać, pokrajać i poddusić z dodatkiem połowy masła, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować. Kleszcze i szyjki ostudzonych raków obrać ze skorupek. Skorupki podsuszyć w letnim piekarniku, następnie utłuc, poddusić z resztą masła, dolać wody i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Wywar z jarzy...
Śledzie smażone nadziewane mleczem . Wymoczone śledzie sprawić, nie zdejmując skóry. Ostrożnie, aby nie uszkodzić grzbietu, wyjąć kręgosłup wraz z ośćmi (przez jamę brzuszną). Drobno posiekaną cebulę poddusić z dodatkiem masła. Wymoczone mlecze oczyścić z błon, opłukać i rozetrzeć, dodać 3/4 szklanki tartej bułki, uduszoną cebulę, posiekaną nać pietruszki, wszystko wymieszać i dodać przyprawy. Przygotowanym nadzieniem napełnić śledzie, które następnie panierować w roztrzepanym jaju i tartej bu...