Cocktail cytrynowy . 1 cytryna, 3 łyżki cukru, 2 żółtka, 1 buteleczka śmietanki 10-procentowej, 2 kieliszki rumu Żółtka utrzeć z cukrem. Do masy dodać sok z cytryny, śmietankę i rum. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej w mikserze. Podawać w płaskich kieliszkach, oprószając skórką otartą z cytryny (skórkę otrzeć z cytryny przed wyciśnięciem soku). Cobbler wiśniowy Pół szklanki soku wiśniowego lub nektaru, 2 kieliszki wiśniówki, 2 łyżeczki soku z cyt...
Sałatka ze śledzi i ziemniaków . Śledzie wymoczyć i oczyścić, skrajać filety, opłukać, pokrajać w drobną kostkę. Ziemniaki ugotować, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę. Obraną i opłukaną cebulę posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, skropić sokiem z cytryny lub koncentratem róży, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Ułożyć na salaterce i polać sosem przyrządzonym z majonezu, wymieszanego z musztardą i drobno posiekanymi grzybkami i piklami. Wi...
Przy rozpadzie dwucukru na dwie cząsteczki cukru prostego zostaje zużyta cząsteczka wody.
Natomiast przy zjawiskach syntezy tworzą się cząsteczki wody.
Połączenie dwóch aminokwasów w dwupeptyd dostarcza jednej cząsteczki wody.
Pierwszy aminokwas traci wodór z grupy NH2, drugi - grupę wodorotlenową z grupy CO OH.
Rozpad polipeptydów i dezaminacja aminokwasów powoduje zużycie wody.
Podczas odkładania się glikogenu w tkankach następuje znaczne zatrzymanie wody: 1 g glikogenu ...