Sledzie swieze w winie

Åšledzie Å›wieże w winie . 1 kg Å›ledzi, 2 Å‚yżki masÅ‚a, 1,5 szklanki biaÅ‚ego wytrawnego wina, 3 Å‚yżki mÄ…ki, sól, pieprz, goździki, gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa, listki rzeżuchy Åšledzie opÅ‚ukać, oskrobać z Å‚usek, wypatroszyć, usunąć pÅ‚etwy, ogon i odciąć gÅ‚owÄ™. NastÄ™pnie opÅ‚ukać, osÄ…czyć, otoczyć w mÄ…ce i uÅ‚ożyć na brytfannie wysmarowanej masÅ‚em, skrapiajÄ…c nim także Å›ledzie po wierzchu. Wstawić do gorÄ…cego piekarnik, zrumienić. Zalać winem, oprószyć solÄ… i korzeniami, przykryć pokrywÄ… i dusić jeszcze chwilÄ™. WyÅ‚ożyć na półmisek, ukÅ...