Pasta sledziowa z cebula i szczypiorkiem

Pasta śledziowa z cebulą i szczypiorkiem. 2 śledzie, 10 dag masła, 2 duże cebule, szczypiorek do smaku Dobrze wymoczone śledzie oczyścić, obrać z ości i zemleć z cebulą w maszynce. Następnie utrzeć z masłem i drobno posiekanym szczypiorkiem na jednolitą masę. Pasta śledziowa z twarogiem Filety śledziowe, 20 dag twarogu, 2 łyżki masła lub margaryny, jajo, łyżka musztardy, pół pęczka szczypiorku Jajo ugotować na twardo. Filety śledziowe, twaróg i jajo zemleć w maszynce, następnie utrzeć z łuszczem, musztardą i szczypiorkiem na jednolitą masę.
Sałatka rakowa z selerami . 10-15 raków, 1,5 pączka kopru, pęczek naci pietruszki, 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 1 cebula, ok. 1 szklanka śmietany, łyżka masła, mąki, sól 10-15 raków, 1,5 pęczka kopru, pęczek naci pietruszki, 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 1 cebula, 3 żółtka, sól do smaku. Raki ugotować. Szyjki i kleszcze rakowe obrać ze skorupek. Selery ugotować, pokrajać w kostkę, wymieszać z rakami, posiekaną zieleniną i oliwą. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryną i szczyptą cu...
Pracownicy tego działu badają skład chemiczny artykułów pokarmowych, zatrucia pokarmowe spowodowane przez pałeczki z grupy Salmonella.
Opracowano zagadnienia toksycznej pokarmowej alergii i tzw.
choroby urowskiej, zatrucie orzechami buku, wyjaśniono bliżej rolę gronkowców w zatruciach pokarmowych.
Tu opracowane zostało ustawodawstwo w zakresie higieny pokarmowej, instrukcje i podręczniki o przechowywaniu i przygotowaniu środków spożywczych.
Instytut Żywienia brał wreszcie udział w kształceniu kadr lekarzy-dietetyków.
Pierwsze kursy dla lekarzy, sióstr dietety...Salatka rakowa z selerami
Pracownicy tego działu badają skład chemiczny artykułów pokarmowych