klopsik w sosie koperkowym

Raki

Raki . Wskazówki ogólne Raki są uważane na Zachodzie za jeden najwykwintniejszych przysmaków, o który coraz trudniej. Ponieważ rak może żyć tylko w wodzie nieskażonej ściekami przemysłowymi, wzrastająca ilość ośrodków przemysłowych powoduje jego zanikanie. W naszym kraju rak jeszcze się utrzymuje. Istnieje kilka odmian raków, z których w Polsce znana jest tylko jedna. Raki łowi się zwykle w okresie od maja do sierpnia. Są wówczas najsmaczniejsze. Kupując raki należy wybierać sztuki żywe w ciemnej, ...

Więcej »

Sałatka z borowików

Składniki na 4 porcje:

  • garść borowików
  • puszka białej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 4 kawałki papryko konserwowej
  • majonez, ocet
  • cytryna
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  Grzyby czyścimy, myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Muszą gotować się 10 minut. Po ugotowaniu grzyby wkładamy do miski i skrapiamy octem. Fasolę odcedzamy i dokładamy do grzybów. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na cząstki i wkładamy do miski.

Napój dla zniwiarzy

Napój dla żniwiarzy . 2 szklanki serwatki, 2 szklanki soku z kiszonej kapusty, 1 łyżka drobno siekanej zielonej pietruszki, cukier do smaku Wymieszać płyny, silnie oziębić, dodać zieleni. Doprawić do smaku. Do przenoszenia w pole najlepiej nalewać do termosów. Proporcje surowców na różne napoje warzywne ,5 kg marchwi, 0,5 kg selerów, 0,5 kg jabłek, sól do smaku, 1,5 szklanki serwatki 0,5 kg pomidorów, 0,5 kg marchwi, 1,5 szklanki serwatki, sól i cukier do smaku 1 szklanka soku pomidorowego 1 szklanka serwatki lub maśl...

Więcej »

Zobacz też:

pizza na wypasie fedeńczak benfotiamina pizza z radości pizza od łysego kraków pizza u rudika śledzie w zalewie octowej siostry anieli pizza z nowolipek pizza u dziada pizza bez drożdży kwestia smaku pizza od łysego pizza na wypasie ursus pizza od górala kraśnik pizza po zbóju makaron do rosołu własnej roboty makaron na szybko z niczego pizza po byku pizza na barskiej blachodachówki gontopodobne dobrzemitu makaron bez glutenu biedronka w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron makaron bez jajek lubella makaron do lasagne gotować czy nie

Badanie eksploracyjne doustnej kombinacji terapii przeciwwirusowej w zapaleniu wątroby typu C AD 3

Mleko kwaśne. W temperaturze pokojowej mleko, które stoi dłuższy czas, zsiada się pod wpływem działania bakterii kwasu mlekowego, z laktozy wytwarza się kwas mlekowy. Gdy zawartość kwasu mlekowego dojdzie do 0,2 %, łączy się on z wapniem tworząc mleczan wapniowy, a uwolniona kazeina ścina się na galaretowatą masę. Mleko kwaśnieje najprędzej w temperaturze +250 °C (dlatego w lecie mleko kwaśnieje prędzej). Mleko kwaśne jest smaczne, zawiera więcej witaminy C niż mleko zwykłe. Rozwój bakterii kwasu mlekowego...

Więcej »
http://www.logopedapoznan.info.pl 751#polędwica z indyka kwestia smaku , #pomysły na przekąski na imprezę , #zupa fasolowa tradycyjna przepis , #ciasta z galaretkami bez pieczenia , #przepisy na filet z dorsza , #pieczony kurczak kwestia smaku , #ciasto zebra kwestia smaku , #gofry wytrawne przepis , #zupa marchewkowa przepisy , #żurek śląski przepisy ,