Zupa rakowa z żółtkami . Raki i wywar z jarzyn oraz skorupek przygotować jak wyżej. Ugotowane jarzyny przetrzeć przez sito, połączyć z wywarem z jarzyn. Dodać drobno posiekane mięso z szyjek rakowych i kleszczy. Zagotować, odstawić, zaciągnąć surowymi żółtkami. Dodać pół pęczka posiekanego kopru. Przyprawić do smaku solą. Podawać w filiżankach z groszkiem ptysiowym lub paluszkami z ciasta francuskiego. Zupa rakowa na rosole 10-15 raków, łyżka masła 2,5 szklanki chudego rosołu 1...
W szpitalu lekarze dla zorganizowania prawidłowego leczniczego żywienia muszą mieć wykwalifikowany personel.
W wielu krajach istnieje specjalny zawód dietetyczek.
W ZSRR, gdzie zagadnienie to zostało należycie rozwiązane, istnieją rzesze dietetyków i dietetyczek pracujących w szpitalach, zakładach żywienia zbiorowego i poliklinikach.
W Polsce zorganizowano kursy dla dietetyczek w SGGW.
Największe znaczenie ma praca dietetyczek w szpitalach, gdzie lekarze muszą mieć wykwalifikowanych łączników pomi...
Śledzie smażone nadziewane mleczem . Wymoczone śledzie sprawić, nie zdejmując skóry. Ostrożnie, aby nie uszkodzić grzbietu, wyjąć kręgosłup wraz z ośćmi (przez jamę brzuszną). Drobno posiekaną cebulę poddusić z dodatkiem masła. Wymoczone mlecze oczyścić z błon, opłukać i rozetrzeć, dodać 3/4 szklanki tartej bułki, uduszoną cebulę, posiekaną nać pietruszki, wszystko wymieszać i dodać przyprawy. Przygotowanym nadzieniem napełnić śledzie, które następnie panierować w roztr...