Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi
Składniki na 2 porcje:
Składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu typu muszelki
- 150 g wędzonego łososia
- 4 orzechy włoskie
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kilka kaparów
- 4 łyżki płynnej śmietany kremówki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
- białe wino
- świeża bazylia
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, obrany i posiekany czosnek oraz orzechy. Chwilę podgrzewamy, aż składniki staną się szkliste, ale niezbyt zrumienione. Wlewamy 5 łyżek wina i chwilę odparowujemy. Wkładamy pokrojonego na kawałki łososia i delikatnie mieszając, chwilę podgrzewamy. Dodajmy kapary. Na koniec dolewamy śmietankę i dorzucamy umyte i poszarpane liście bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Na talerzach dodatkowo polewamy oliwą, po 1 łyżce na talerz. [więcej w: śledzie w zalewie octowej siostry anieli, pizza z nowolipek, pizza u dziada ]