Makaron w sosie kurkowym
Składniki na 4 porcje:
- 25 dag kurek
- 1 cebula
- przyprawy: sól, czosnek, pieprz
- paczka makarony spaghetti
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- 5 dag szynki pokrojonej w plastry
- 100 ml białego wina
- 150 ml śmietany 18%
- oliwa
Kurki myjemy i osuszamy. Większe grzyby kroimy. Obraną cebulę szatkujemy. Pomidorki myjemy, połowę kroimy w kostkę, resztę na połówki. Natkę myjemy i siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy 3 minuty szynkę, zdejmujemy z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucamy kurki i cebulę, smażymy 5 minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do grzybów. Wsypujemy pomidorki. Smażymy 1 minutę. Wlewamy wino, chwilę gotujemy, aż sos się zredukuje. Sos zaprawiamy śmietaną. Na koniec wsypujemy pokruszoną szynkę i pokrojoną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron rozkładamy do miseczek i mieszamy z sosem.
[przypisy: makaron na szybko z niczego, pizza po byku, pizza na barskiej ]