Laboratorium Trawienia

Schematy te w roku 1938 zostały zatwierdzone przez Narodowy Komisariat Zdrowia do użytku w zakładach leczniczych ZSRR.
Instytut Żywienia zorganizował również stołówki żywienia leczniczego, zwłaszcza żywienia leczniczego w warunkach pracy.
Pierwsza taka stołówka powstała w fabryce Sierp i Młot w Moskwie w r.
1930.
Była ona zarazem oddziałem naukowo-badawczym Kliniki Żywienia Leczniczego.
W pracowniach i gabinetach badawczych tej placówki Instytutu sprawdzano wpływ żywienia leczniczego, na zdolność do pracy.
Badania te wykazały, że racjonalne żywienie lecznicze stanowi, jeden z najważniejszych czynników wpływających na wzrost wydajności pracy.
Rozległe były również badania działu fizjologii ogólnej, a zwłaszcza praca laboratorium białkowego (Szarpenak) nad ilościowym i jakościowym składem białka w pokarmie człowieka, badania nad składem aminokwasowym produktów spożywczych, nad polepszeniem składu białek chleba (Tarariowa).
Ciekawe są również prace Makaryczewa i Siergiejewej o wpływie białka na wykształcanie się czynności warunkowo odruchowej u zwierząt, prace o zmianach powstających w narządach miąższowych i gruczołach wydzielania wewnętrznego pod wpływem znacznego obniżenia ilości białka w pożywieniu (Krymskij).
W specjalnym Laboratorium Trawienia wykonano badania nad wpływem układu nerwowego na przyswajanie pokarmów (Frumin i Chłade~) oraz nad enterokinazą.
W Instytucie Żywienia rozwijała się również radziecka nauka o witaminach.
Wykonano liczne badania nad składem witaminowym rozpowszechnionych w ZSRR artykułów pokarmowych.
Zbadano rodzime źródła witamin, zwłaszcza witaminy C.
Opracowano metody wydobywania witaminy C z igliwia choiny (fabryka wyciągu witaminy C w Szczełkowie), witaminy D z suchych drożdży, witaminy A z marchwi.
Metody te znalazły pełne zastosowanie w masowej produkcji wyciągów i produktów witaminowych.
Pracownicy Instytutu Żywienia wykonali badania nad pelagrą (Jefremow), awitaminozą B2 (Maslenikowa).
W ciągu ostatniego 10-lecia przeprowadzono badania nad zapotrzebowaniem organizmu na witaminy B1, B2, B6, C, sprawdzono wpływ witamin na rozwój odporności ustroju ludzkiego na czynniki zakaźne.
W pracowniach Instytutu badano wnikliwie związki zachodzące między witaminami, aminokwasami i hormonami (Ławrow, Janowskaja, Jefremow).
Jarusowa badała czynniki niszczące i konserwujące witaminę C w warunkach żywienia zbiorowego, Rochlina sprawdziła wpływ witamin na narząd wzroku.
W dziale Higieny Pokarmowej opracowano metody badania i oceny higienicznej artykułów pokarmowych, metody kontroli higieny wytwórczości produktów spożywczych
[hasła pokrewne: benfotiamina, pizza od łysego, makaron do rosołu własnej roboty ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: benfotiamina makaron do rosołu własnej roboty pizza od łysego