Kurczak z grzybowym nadzieniem
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag grzybów
- cebula
- natka pietruszki
- 1 kurczak
- 5 dag orzechów włoskich
- 10dag rodzynek
- świeży tymianek
- pół szklanki bułki tartej
- jajko
- 1,5 kg ziemniaków
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka
Grzyby czyścimy, płuczemy, suszymy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i szatkujemy. Natkę myjemy,osuszamy i siekamy. Orzechy mielimy. Pokrojone grzyby i cebulę smażymy na oleju. Przestudzamy i mieszamy z natką, orzechami, rodzynkami, bułką tartą oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku przyprawami. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, posypujemy w środku solą oraz pieprzem i napełniamy farszem. Udka związujemy i spinamy otwór. Tuszkę nacieramy przyprawami i skrapiamy olejem. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 st. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki, sypiemy solą, papryką i tymiankiem, skrapiamy olejem. Pieczemy 30 minut. Podajemy do kurczaka.
[przypisy: pizza od górala kraśnik, pizza po zbóju, makaron do rosołu własnej roboty ]