Kurczak z grzybowym nadzieniem

Składniki na 4 porcje:

  • 30 dag grzybów
  • cebula
  • natka pietruszki
  • 1 kurczak
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 10dag rodzynek
  • świeży tymianek
  • pół szklanki bułki tartej
  • jajko
  • 1,5 kg ziemniaków
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka

 

Grzyby czyścimy, płuczemy, suszymy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i szatkujemy. Natkę myjemy,osuszamy i siekamy. Orzechy mielimy. Pokrojone grzyby i cebulę smażymy na oleju. Przestudzamy i mieszamy z natką, orzechami, rodzynkami, bułką tartą oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku przyprawami. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, posypujemy w środku solą oraz pieprzem i napełniamy farszem. Udka związujemy i spinamy otwór. Tuszkę nacieramy przyprawami i skrapiamy olejem. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 st. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki, sypiemy solą, papryką i tymiankiem, skrapiamy olejem. Pieczemy 30 minut. Podajemy do kurczaka.

[przypisy: Układanie kostki, dofinansowanie do pomp ciepła, posadzki przemysłowe ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)