Kurczak i warzywa z woka w pikantnym sosie
Składniki na 2 porcje:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- pół bakłażana
- 2 cukinie
- pół czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chilli
- sos worcester
- sos sriracha
- 250 ml gorącej wody
- skrobia kukurydziana
- sól, pieprz
- świeża kolendra
Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy w kostkę, solimy. Warzywa myjemy, suszymy i kroimy w grubszą kostkę. Obrany czosnek oraz papryczkę chilli drobno siekamy. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i mieszając podsmażamy do momentu, gdy mięso zetnie się. Łyżką cedzakową odsączamy mięso z tłuszczu i przekładamy do miski. Do woka wrzucamy bakłażana i smażymy do zeszklenia. Usmażonego bakłażana przekładamy do miski z mięsem. Dolewamy olej, wrzucamy kawałki cukinii i papryki, podsmażamy 1 minutę. Dodajemy czosnek i papryczkę chilli, a po chwili po 3 łyżki sosu worcester i sosu sriracha. Wrzucamy z powrotem mięso i bakłażana, mieszamy. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy na dużym ogniu przez 3 minuty. W kubku rozrabiamy łyżkę zimnej wody z 1 łyżką skrobi kukurydzianej. Wlewamy do woka i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy gorące. [hasła pokrewne: pizza z radości, pizza od łysego kraków, pizza u rudika ]
*** Zamiast woka można użyć głębszej patelni.