Kruche ciasto z malinami i czekoladą
Składniki:
- 2 szklanki mąki Krupczatki
- proszek do pieczenia
- 5 jajek
- masło
- cukier
- śmietana
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 25 g kakao
- sól
- 300 g malin
- cukier puder
Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę Krupczatkę przesiewamy z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, dodajemy posiekane masło, żółtka i 70 g cukru. Zagniatamy ciasto. Jeśli okaże się zbyt suche, dodajmy 2 łyżki śmietany. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, aby stwardniało. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozkładamy równomiernie na blaszce i delikatnie dociskamy ręką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy 15 minut tak, aby ciasto nabrało złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajmy szklankę cukru (po 1 łyżce) cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao. Delikatnym strumieniem dolewamy olej i miksujemy do połączenia składników. Na wystudzony spód nakładamy masę czekoladową, równomiernie rozprowadzając. Na masę wykładamy maliny. Wierzch posypujemy resztą tartego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. i pieczemy 30 minut. Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. [patrz też: pizza z radości, pizza od łysego kraków, pizza u rudika ]