Krem z pieczonych buraków

Składniki:

  • 2 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 główka czosnku
  • 500 ml gorącej wody
  • 3 kromki pełnoziarnistego chleba
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Buraki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę. Polewamy oliwą, przyprawiamy. Pieczemy razem z całą, nieobraną główką czosnku w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. 25 minut. Kromki zrumieniamy na patelni. Gorące buraki i ziemniaki miksujemy z wodą, przyprawiamy do smaku, dodajemy 1 łyżkę octu balsamicznego. Kromki smarujemy odłożonym czosnkiem, kroimy w kostkę. Zupę rozlewamy do talerzy, układamy na każdej porcji grzanki oraz sypiemy posiekaną natką pietruszki. [więcej w: okulista, gabinet psychologiczny, olejowanie wlosów ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)