Kapuśniak na żeberkach

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag żeberek wieprzowych
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa selera
  • 1 cebula
  • 2 średnie kiełbasy
  • 1 pomidor
  • liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz

Żeberka pokrój na pojedyncze paski. Wrzuć je do garnka i zalej 2 l zimnej wody. Wodę doprowadź do wrzenia i szumuj. Dodaj 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 10 ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie miękkie dorzuć starte na grubych oczkach warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj 10 minut. Na patelni zeszklij obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzuć do niej kiełbasę pokrojoną w półksiężyce. Przesmaż kilka minut o dodaj do wywaru. Dodaj pokrojoną w krótsze wstęgi kapustę (wcześniej możesz ją przepłukać). W oddzielnym garnuszku ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie dorzuć je do wywaru. Dodaj pół łyżeczki kminku, sól oraz posiekanego pomidora. Gotuj 45 minut. [podobne: dentysta Kraków, diabetycy, olej kokosowy ]

*** Kapuśniak najlepszy jest na następny dzień, gdy wszystkie smaki przegryzą się.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)