Jagnięcina ze smażonymi karczochami
Składniki:
- jagnięcina podzielona na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 6 karczochów
- pół cytryny
- kieliszek białego wina
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
W rondlu rozgrzewamy oliwę i przypiekamy obrane i rozgniecione ząbki czosnku oraz jagnięcinę pokrojoną na kawałki. Gdy mięso zrumieni się z obu stron, dodajmy sól i pieprz oraz kieliszek białego wina. Zwiększamy temperaturę, aby wino szybciej odparowało. Mięso smażymy pod przykryciem na małym ogniu, w razie konieczności podlewamy wodą. Karczochy myjemy, odcinamy końcówki i zewnętrzne liście. Kroimy na kawałki i wkładamy do miski z woda i sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kiedy jagnięcina będzie już prawie ugotowana, wyjmujemy ją z patelni i w sosie z mięsa dusimy karczochy. Doprawiamy solą i gałązką tymianku. Kiedy karczochy będą gotowe, dodajemy mięso. Do potrawy pasują gotowane, młode ziemniaki. [przypisy: śledzie w zalewie octowej siostry anieli, pizza z nowolipek, pizza u dziada ]