Jagnięcina ze smażonymi karczochami

Składniki:

  • jagnięcina podzielona na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 karczochów
  • pół cytryny
  • kieliszek białego wina
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

W rondlu rozgrzewamy oliwę i przypiekamy obrane i rozgniecione ząbki czosnku oraz jagnięcinę pokrojoną na kawałki. Gdy mięso zrumieni się z obu stron, dodajmy sól i pieprz oraz kieliszek białego wina. Zwiększamy temperaturę, aby wino szybciej odparowało. Mięso smażymy pod przykryciem na małym ogniu, w razie konieczności podlewamy wodą. Karczochy myjemy, odcinamy końcówki i zewnętrzne liście. Kroimy na kawałki i wkładamy do miski z woda i sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kiedy jagnięcina będzie już prawie ugotowana, wyjmujemy ją z patelni i w sosie z mięsa dusimy karczochy. Doprawiamy solą i gałązką tymianku. Kiedy karczochy będą gotowe, dodajemy mięso. Do potrawy pasują gotowane, młode ziemniaki. [przypisy: stomatolog rzeszów, pieczenie w miejscach intymnych, olej konopny ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)