Jabłecznik orzechowy

Składniki na 24 porcje:

  • 40 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 45 dag mąki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • sól
  • proszek do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • 10 dag orzeszków laskowych
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • cynamon

 

25 dag masła ucieramy z cukrem oraz szczyptą soli, dodając po jednym jajku. Do masy dodajemy 25 dag mąki, proszek budyniowy i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ucieramy ciasto, ewentualnie dodając łyżkę mleka. Jabłka obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały. Orzeszki wsypujemy na patelnie bez tłuszczu i prażymy 3 minuty. Zdejmujemy skórkę i siekamy. Resztę mąki mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, orzeszkami i łyżką cynamonu. Dodajemy do reszty masła i zagniatamy kruszonkę. Ciasto rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozkładamy plasterki jabłek i posypujemy kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy jabłecznik 40 minut w temperaturze 170 st.

[podobne: usługi hydrauliczne, domki ogrodowe, okapy kuchenne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)