Jabłecznik orzechowy
Składniki na 24 porcje:
- 40 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 45 dag mąki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- sól
- proszek do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 cytryna
- 10 dag orzeszków laskowych
- 10 dag cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- cynamon
25 dag masła ucieramy z cukrem oraz szczyptą soli, dodając po jednym jajku. Do masy dodajemy 25 dag mąki, proszek budyniowy i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ucieramy ciasto, ewentualnie dodając łyżkę mleka. Jabłka obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały. Orzeszki wsypujemy na patelnie bez tłuszczu i prażymy 3 minuty. Zdejmujemy skórkę i siekamy. Resztę mąki mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, orzeszkami i łyżką cynamonu. Dodajemy do reszty masła i zagniatamy kruszonkę. Ciasto rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozkładamy plasterki jabłek i posypujemy kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy jabłecznik 40 minut w temperaturze 170 st.
[podobne: pizza bez drożdży kwestia smaku, pizza od łysego, pizza na wypasie ursus ]