INSTYTUTY ZAJMUJĄCE SIĘ ZAGADNIENIAMI ODŻYWIANIA

Kurs na aspiranta obejmuje 4 lata nauki, w czasie, których kandydat zapoznaje się z fizjologią, chemią, biologią, mikrobiologią i toksykologią, przewidziana jest też nauka języków obcych, szeroko zakrojona prąca doświadczalna i badawcza oraz praktyka pracy pedagogicznej.
INSTYTUTY ZAJMUJĄCE SIĘ ZAGADNIENIAMI ODŻYWIANIA.
CENTRALNY NAUKOWO – BADAWCZY INSTYTUT ODŻYWIANIA W MOSKWIE W ostatnich dziesiątkach lat zagadnienia odżywiania wysuwają – się coraz bardziej na czoło problemów społecznych związanych i polepszeniem warunków bytowania.
W ostatnich latach wiedza o odżywianiu i środkach spożywczych poczyniła ogromne postępy i powstały nowe zagadnienia w związku z produkcją, przechowywaniem i przygotowaniem pokarmów.
Nauka o racjonalnym odżywianiu zajmuje coraz ważniejszą pozycję w medycynie klinicznej, społecznej i organizacji ochrony zdrowia.
Wiadomości dotyczące całokształtu zagadnień związanych z odżywianiem człowieka obejmują ogromny zasięg wiedzy i wiążą się ściśle z rozmaitymi jej dziedzinami, jak: chemią, fizyką, fizjologią, botaniką, zoologią, bakteriologią, towaroznawstwem itp.
Postępy na polu nauki o odżywianiu i środkach spożywczych są tak szybkie i wielostronne, że nawet specjaliście pracującemu w tej dziedzinie trudno jest za nimi podążyć.
W tych warunkach w szeregu krajów powstały stowarzyszenia uczonych i instytuty badawcze poświęcone zagadnieniom odżywiania.
U nas zagadnieniami odżywiania zajmuje się Dział Higieny Żywności i Zakład Badania Żywności PZH w Warszawie praz Zakład Fizjologii Żywienia w SGGW.
Najobszerniej i najbardziej wszechstronnie opracowywane są zagadnienia odżywiania w ZSRR, gdzie w roku 1930 na mocy uchwały Rady Komisarzy Ludowych powstał w Moskwie Centralny Naukowo – Badawczy Instytut Odżywiania, a wkrótce potem powstały filie z oddziałami żywienia leczniczego w Charkowie, Kijowie, Odessie, Iwanowie, Leningradzie, Rostowie i Nowosybirsku.
Zadaniem Instytutu Moskiewskiego jest wszechstronne i głębokie badanie zagadnień związanych z odżywianiem człowieka zdrowego i chorego.
Do współpracy powołano przedstawicieli naukowych rozmaitych specjalności: higienistów, biochemików, klinicystów, patologów, nawet technologów, ekonomistów i kuchmistrzów.
Instytut Odżywiania ma kilka działów badawczych, jak: 1) dział fizjologii ogólnej z pododdziałami przemiany materii i energii przemiany białkowej i witamin; 2) dział fizjologii trawienia; 3) dział higieny żywienia; 4) dział żywienia leczniczego z kliniką oraz pracownią fizjopatologii; 5) dział technologii kulinarnej; 6) dział sanitarny.
W roku 1932 otwarto ponadto oddział żywienia dziecka z kliniką dziecięcą
[przypisy: pizza bez drożdży kwestia smaku, makaron bez glutenu biedronka, pizza na barskiej ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: makaron bez glutenu biedronka pizza bez drożdży kwestia smaku pizza na barskiej