Idea domowej pizzy
Przygotowanie pizzy w domu ma sens, nawet gdy najbliższa pizzeria z ofertą dostawy lub włoska knajpka znajdują się tuż za rogiem. Powód? Zrobienie pizzy jest bardzo proste, a przy tym dostarcza dużo radości. Dzieci bardzo lubią pomagać przy zagniataniu ciasta i dobieraniu dodatków. Nie należy zniechęcać się tym, że przygotowanie masy wymaga użycia drożdży – to naprawdę nic trudnego i czasochłonnego. Zmieszanie składników i wyrobienie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut. Potem należy je odłożyć na godzinę lub dwie, by urosło, a wtym czasie można zająć się czymś innym. Również przygotowywanie dodatków jest szybkie i łatwe. Pizze serwowane w lokalach są zdecydowanie droższe niż takie, które przygotujemy samodzielnie w domu. Podstawowe składniki, takie jak mąka, sól, drożdże, pomidory i świeżo starty ser są ogólnie dostępne w sklepach spożywczych i supermarketach. Dodając do pizzy sałatkę, otrzymujemy niewielkim kosztem pożywny, wartościowy i smaczny posiłek dla całej rodziny.
Jeśli chcemy przygotować pizzę w domu, musimy pamiętać o kilku istotnych rzeczach. Należy używać dobrej jakościowo mąki a ciasto należy wyrabiać ręcznie lub mechanicznie. Ciasto ugniata się krótko, od 30-45 sekund, do jednolitego połączenia składników. W domowych piekarnikach nie są dostępne temperatury stosowane profesjonalnych piecach, więc czas wypieku musi być dłuższy – w temperaturze 250 st. C wynosi on zwykle 10-15 minut. Dłuższy czas pieczenia może spowodować, że spód pizzy nie będzie tak kruchy jak w przypadku placka z pizzerii.
[hasła pokrewne: pizza na wypasie, fedeńczak, benfotiamina ]