Grzyby w ziemniakach

Składniki na 4 porcje:

  • 4  duże ziemniaki
  • pół kg leśnych grzybów
  • czosnek
  • cebula
  • masło
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 200 ml śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz
  • świeży majeranek

 

Ziemniaki myjemy, nakłuwamy widelcem, solimy, obkładamy plasterkami czosnku i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 st. Grzyby czyścimy,myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Obraną cebulę siekamy i dusimy na rozgrzanym maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy grzyby, oprószamy łyżką posiekanego majeranku i smażymy 5 minut. Pod koniec doprawiamy przyprawami. Na oddzielnej patelni przesmażamy pokrojony w plasterki boczek. Upieczone ziemniaki przekrajamy na pół, lekko wydrążamy środek i nakładamy farsz grzybowy. Całość polewamy śmietaną. Podajemy z gałązkami majeranku i chrupiącym boczkiem.

[podobne: oczyszczalnia przydomowa, deska kompozytowa, zbiorniki przeciwpożarowe ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)