Grzybki w occie

Składniki na 4 słoiki:

  • 1 kg leśnych grzybów (gąski,kurki, opieńki, prawdziwki)
  • przyprawy: liście laurowe, estragon, ziele angielskie, biała gorczyca, pieprz, cukier, ostra papryka
  • 1 szklanka octu

 

Grzyby czyścimy, myjemy i odcinamy końcówki ogonków. Tak przygotowane grzyby wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut. Następnie przelewamy na sicie i osączamy. W małym garnku gotujemy szklankę wody z 2 listkami laurowymi, 8 ziarenkami ziela angielskiego, 8 ziarenkami gorczycy, 8 ziarenkami pieprzu, 3 łyżeczkami ostrej papryki, łyżką soli, łyżeczką cukru i kilkoma gałązkami estragonu. Przykrywamy i gotujemy 20 minut. Następnie wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy. Przygotowane grzyby układamy ciasno w wyparzonych słoiczkach i zalewamy marynatą. Słoiki zamykamy i ustawiamy w większym garnku. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody.

[patrz też: drzwi wewnętrzne, biologiczne oczyszczalnie ścieków, cyklinowanie parkietu katowice ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)