Grzybki w occie
Składniki na 4 słoiki:
- 1 kg leśnych grzybów (gąski,kurki, opieńki, prawdziwki)
- przyprawy: liście laurowe, estragon, ziele angielskie, biała gorczyca, pieprz, cukier, ostra papryka
- 1 szklanka octu
Grzyby czyścimy, myjemy i odcinamy końcówki ogonków. Tak przygotowane grzyby wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut. Następnie przelewamy na sicie i osączamy. W małym garnku gotujemy szklankę wody z 2 listkami laurowymi, 8 ziarenkami ziela angielskiego, 8 ziarenkami gorczycy, 8 ziarenkami pieprzu, 3 łyżeczkami ostrej papryki, łyżką soli, łyżeczką cukru i kilkoma gałązkami estragonu. Przykrywamy i gotujemy 20 minut. Następnie wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy. Przygotowane grzyby układamy ciasno w wyparzonych słoiczkach i zalewamy marynatą. Słoiki zamykamy i ustawiamy w większym garnku. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody.
[patrz też: pizza od górala kraśnik, pizza po zbóju, makaron do rosołu własnej roboty ]