Grzanki z masa z wedzonego sledzia
Grzanki z masą z wędzonego śledzia . Śledzie obrać ze skóry, odrzucić głowy, oczyścić dokładnie jamę brzuszną, wybrać ości, mięso drobno posiekać. Śmietankę zagotować, wsypać tartą bułkę, gotować chwilę, aż zrobi się jednolita, gładka masa. Masę zaciągnąć żółtkami, a gdy wystygnie, wymieszać z posiekanymi śledziami, doprawić pieprzem. Bułkę pokrajać wzdłuż na cienkie płaty (plastry), które wyrównać, skropić mlekiem, posmarować przygotowaną masą. Na posmarowanym płacie położyć następny również skropiony mlekiem, przycisnąć i posmarować masą, następnie posypać utartym serem. Pokrajać w poprzek na małe kanapki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej masłem, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Podawać natychmiast po zrumienieniu. [patrz też: dobrzemitu, pizza na wypasie, śledzie w zalewie octowej siostry anieli ]