Gra też on rolę w przemianie tłuszczów i węglowodanów

Gra też on rolę w przemianie tłuszczów i węglowodanów.
Szczenięta żywione wg diety pozbawionej tego czynnika zapadają na stłuszczenie wątroby i mają we krwi niski poziom cholesterolu i lipoidów (Scudi i Hamlin).
Witaminy wpływają również na regulację równowagi kwasowo-zasadowej.
Witamina A, zespół witamin B oraz witamina E podwyższają rezerwę alkaliczną, natomiast cholina, kwas paraaminobenzoesowy i foliowy rezerwę tę obniżają.
Powyższe dane dowodzą, że witaminy biorą ważny udział w regulowaniu przemiany węglowodanowej, tłuszczowej, białkowej i mineralnej, współdziałają lub wykazują działanie antagonistyczne w stosunku do hormonów oraz mają wpływ na regulację równowagi kwasowo-zasadowej.
Regulacja procesów przemiany materii przez układ nerwowy i dokrewny zależy od sposobu odżywiania się człowieka, a przede wszystkim od zawartości w pożywieniu witamin, odgrywających rolę biokatalizatorów, od których zależy normalny bieg wielu procesów życiowych.
Rozwój biochemii w dziedzinie pośredniej przemiany w tkankach cechuje w naszych czasach niezwykle szybki rozwój i niezwykły rozmach.
Wyrobienie sobie ostatecznego poglądu na te zawiłe zagadnienia jest jeszcze niemożliwe w obecnym stanie wiedzy.
Konieczne są dalsze pogłębione i na wielką skalę zakrojone-kolektywne badania i współpraca uczonych.
Dotychczasowe badania wykazują dowodnie, że istotą otaczającej nas rzeczywistości jest dynamiczny rozwój i że istnieje ścisła łączność i wzajemne uzależnienie między przeobrażeniami rozmaitych składników w naszym ustroju.
Wiemy dziś, że istnieje harmonijna korelacja między wielu złożonymi procesami.
Istnieją pewne centralne ogniwa przemiany materii wspólne dla przemian rozmaitych składników pochodzących z różnych źródeł.
Na określonych odcinkach przemiany te są kierowane do wspólnych łożysk i pozo staj ą pod wspólną kontrolą, a produkty pośrednie otrzymywane w jednej linii przemian mogą być przekazywane do innych cyklów.
OCENA STANU ODŻYWIENIA – WYKRYWANIE NIEDOBORÓW POKARMOWYCH Zdrowie ludności zależy vi wielkiej mierze od sposobu odżywiania.
Wykrywanie niedoborów pokarmowych i zapobieganie im należy, więc do najważniejszych zadań higieny.
Pożywienie, podobnie jak klimat, mieszkanie i inne warunki bytowania, ma ogromny wpływ na zachowanie zdrowia i zdolności do pracy.
Skutki braków w odżywianiu przejawiają się szczególnie jaskrawo w okresach wojen, klęsk żywiołowych, ale nierzadko i w czasie pokojowym (zwłaszcza podczas kryzysów ekonomicznych).
Badania w rozmaitych krajach (Szwajcaria, Niemcy, U.
S.
A.
, Anglia) wykazały, że niedociągnięcia w odżywianiu szerokich warstw ludności mogą być znaczne i poza okresami wojen
[patrz też: barman na wesele, Restauracja w Olsztynie, emg warszawa ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: barman na wesele emg warszawa Restauracja w Olsztynie