Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 40 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3 liście kaurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 marchew
- oliwa z oliwek
Grzyby opłucz i namocz w gorącej wodzie, pozostaw na 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedź i bardzo drobno posiekaj. Wodę z grzybów pozostaw. Kapustę wypłucz, odciśnij i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wodę po grzybkach i gotuj kapustę do miękkości. Marchew zetrzyj na drobnych oczkach i dodaj do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno pokrój, wczesniej wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę Gdy cebula się zeszkli dodaj grzyby i kapustę. Przesmaż razem 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw farsz do ostygnięcia. Jeśli farsz będzie za suchy, dodaj 3 łyżki oliwy. [więcej w: śledzie w zalewie octowej siostry anieli, pizza z nowolipek, pizza u dziada ]