Duża część aminokwasów ulega jednak przeróbce za pośrednictwem swoistych reakcji

Duża część aminokwasów ulega jednak przeróbce za pośrednictwem swoistych reakcji, jak dezaminacji lub transaminacji.
W procesie dezaminacji zostaje odszczepiony z aminokwasu NHa i zużyty tlen.
Dezaminacja może przebiegać trzema różnymi drogami: 1) przez utlenienie aminokwasu Dezaminacja drogą utleniania powstaje pod wpływem enzymów – dehydrogenaz.
Embden i Neubauer twierdzą, że dezaminacja kwasów alfaaminowych odbywa się przede wszystkim drogą utlenienia.
2) drogą hydrolizy A.
Braustein i N.
Kritzman, dwaj uczeni radzieccy, opisali w roku 1937 inną drogę przemiany aminokwasów, nazwaną transaminacją.
W reakcji tej swoiste enzymy aminoferazy kwasu glutaminowego i asparaginowego przenoszą grupy aminowe na alfa-ketokwasy.
Kritztruin udowodnił, że zjawisko transaminacji występuje nie tylko w wątrobie i mięśniach poprzecznie prążkowanych, ale także w mięśniu sercowym, w nerkach, mózgu, a ponadto i w świecie roślinnym.
Układ aminoferaz może zmieniać kwasy jednokarbonowe, jak np.
pirogronowy, na aminokwasy dając im grupę NH2 lub działając w odwrotnym kierunku pozbawia aminokwasy grupy – NH2 i zamienia je na odpowiednie ketokwasy.
Zjawisko transaminacji zabezpiecza utrzymanie równowagi między rozmaitymi aminokwasami i ketokwasami oraz umożliwia resyntezę białek organizmu.
Po odczepieniu NH3 z aminokwasów zostaje on zamieniony w wątrobę na mocznik i wydalony drogą nerek.
Wysokie stężenie mocznika we krwi i moczu jest wynikiem tego, że związek ten jest głównym końcowym produktem przemiany białkowej.
Pod względem chemicznym mocznik jest dwu amidem kwasu węglowego o wzorze CO(NHi)2 i zawiera 46,6 % azotu w swej cząsteczce.
Mocznik powstaje w wątrobie.
W roku 1932 Krębs i Henseleit przedstawili interesującą teorię powstawania mocznika.
Badacze ci spostrzegli, że dodanie do tkanki wątroby ornityny lub cytruliny wzmaga tworzenie się mocznika i doszli do wniosku, że amoniak zamienia się w mocznik w przebiegu następującej reakcji.
Cząsteczka ornityny przyłączając cząsteczkę dwutlenku węgla i amoniaku daje cząsteczkę cytruliny i cząsteczkę wody.
Cytrulina łącząc się z cząsteczką amoniaku daje argininę i wodę.
Z kolei arginina łącząc się z wodą daje cząsteczkę ornityny i mocznik.
W czasie tych przemian stężenie ornityny w wątrobie nie zmienia się, poziom cytruliny natomiast zmniejsza się.
Mocznik może prawdopodobnie powstawać jeszcze w organizmie i inną drogą, ale głównie drogą tu przedstawioną.
W wyniku dezaminacji powstają rozmaite związki bezazotowe, spośród tych alfa-ketokwasy mogą być zamienione drogą transaminacji ponownie na aminokwasy
[przypisy: przepisy na nalewki, wyposażenie stajni, barman na wesele ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: barman na wesele przepisy na nalewki wyposażenie stajni