DIETETYCY I ICH ROLA W ORGANIZOWANIU ŻYWIENIA W SZPITALACH – ASPIRANCI HIGIENY POKARMOWEJ

W szpitalu lekarze dla zorganizowania prawidłowego leczniczego żywienia muszą mieć wykwalifikowany personel.
W wielu krajach istnieje specjalny zawód dietetyczek.
W ZSRR, gdzie zagadnienie to zostało należycie rozwiązane, istnieją rzesze dietetyków i dietetyczek pracujących w szpitalach, zakładach żywienia zbiorowego i poliklinikach.
W Polsce zorganizowano kursy dla dietetyczek w SGGW.
Największe znaczenie ma praca dietetyczek w szpitalach, gdzie lekarze muszą mieć wykwalifikowanych łączników pomiędzy oddziałem klinicznym i kuchnią szpitalną.
W większych szpitalach powinna być dietetyczka ogólna oraz dietetyczki oddziałowe.
Dietetyczka oddziałowa powinna poznać dokładnie powierzonych jej chorych, ich upodobania, umieć przekonać chorych, że przepisane im diety przyniosą poprawę zdrowia.
Dietetyczka powinna mieć podstawowe wiadomości z chemii, fizjologii, biochemii i bakteriologii, dokładne wiadomości o składzie i właściwościach pokarmów, o zasadach odżywiania i o planowaniu diet dla mniejszej i większej liczby osób, pewne wiadomości ze statystyki i ekonomii, powinna też mieć zdolności pedagogiczne.
Praca dietetyczek stanowi niezwykle cenne uzupełnienie pracy lekarza, dzięki niej można dokładnie ustalić, jakość i ilość pokarmów, zapewnione jest zachowanie odpowiedniej techniki przygotowania dań i ich rozdziału w ciągu dnia.
Inteligentna współpraca między lekarzami, dietetykami, intendentem i kucharzami przynosi wiele korzyści i przyczynia się w wielkiej mierze do polepszenia i urozmaicenia odżywiania szpitalnego.
Pożądane jest, aby w szpitalu istniała komisja, złożona z dyrektora, lekarza dietetyka, dietetyczek, intendenta i naczelnego kucharza, która by raz na 7-10 dni ustalała dania, omawiała stosowane dotychczas diety i planowała pożądane zmiany.
Taki stały nadzór komisji dla spraw żywienia przyczynia się do starannego i urozmaiconego doboru dań w szpitalu i usuwania dostrzeżonych braków i niedociągnięć.
Jak już wspomniano wyżej, istnieje u nas roczny kurs dietetyki dla absolwentek SGGW, jednak dietetyczki te nie są u nas dotychczas dostatecznie wyzyskane.
W ZSRR oprócz licznych kadr dietetyków kształci się również tzw.
aspirantów higieny pokarmowej.
Kształceniem tych aspirantów zajmuje się między innymi także Instytut Odżywiania Akademii Nauk Medycznych.
W czasie swej nauki aspiranci higieny pokarmowe] przygotowują się do pracy higienisty eksperta w dziale higieny pokarmowej i przemysłu żywnościowego.
Aspiranci ci przedstawiają typ wysoko wykwalifikowanych pracowników, ekspertów w dziale higieny żywienia, zdolnych do samodzielnej twórczej pracy
[patrz też: podesty magazynowe, blachodachówki gontopodobne, kursy fizjoterapia ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: blachodachówki gontopodobne kursy fizjoterapia podesty magazynowe