Czynniki te mogą spowodować wystąpienie niedoboru pokarmowego nawet przy prawidłowo ułożonej racji

Czynniki te mogą spowodować wystąpienie niedoboru pokarmowego nawet przy prawidłowo ułożonej racji.
Niedobory pokarmowe mogą mieć rozmaite natężenie – mogą przebiegać ostro lub przewlekle, mieć przebieg łagodny lub ciężki.
Kruze dzieli niedobory pokarmowe na łagodne przewlekłe, łagodne ostre, ciężkie przewlekłe i ciężkie ostre.
Znaczne i długo trwające niedobory powodują wystąpienie zmian o dużym natężeniu i przejawiających się ostro, niewielkie przewlekłe niedobory powodują wystąp jenie zmian o miernym nasileniu i powolnym rozwoju.
Według Kruzego rozwój objawów niedoborów pokarmowych przebiega przez następujące etapy: 1) zmniejszenie się stężenia danego składnika we krwi; 2) wyczerpanie rezerw w organizmie; 3) zmniejszenie wydalania z ustroju (mocz); 4) zmiany mikroskopowe w tkankach; 5) zmiany mikroskopowe i jawne klinicznie obrazy niedoborów pokarmowych.
Zmiany te pojawiają się najpierw w tkankach najbardziej wrażliwych na niedobór danego składnika pokarmowego.
W ocenie stanu odżywienia posługiwano się dawniej prawie wyłącznie pomiarami fizycznymi (wzrost, waga), ankietami żywnościowymi i badaniem klinicznym.
Ostatnio uzyskano cenny materiał oparty na obiektywnych badaniach biochemicznych, określaniu poziomu hemoglobiny i białek w osoczu krwi, poziomu witamin, wprowadzono próby wysycenia dla witamin, próbne leczenie witaminowe i badania radiologiczne.
Wszystkie te badania pomocnicze stosowane oddzielnie nie mogą stanowić dostatecznej podstawy dla oceny stanu odżywienia, kilka z nich, i to popartych badaniem klinicznym, może dać nam natomiast obraz dość dokładny i zgodny z rzeczywistością.
Oceny stanu odżywienia dokonywano dawniej na podstawie pomiarów fizycznych, określając np.
wzrost, wagę, obwód klatki piersiowej, stan układu mięśniowego, tkanki podskórnej.
Na powyższych przesłankach są oparte wskaźniki Pirqueta “sacratarria” i “pelidisi”.
Więcej wniosków o poziomie odżywiania badanych grup ludności można wysnuć na podstawie prawidłowo zebranych ankiet żywnościowych.
Ankiety żywnościowe powinni zbierać dobrze wyszkoleni fachowcy i badania te należy, co pewien czas powtarzać w celu uzyskania danych porównawczych.
Ankieta musi uwzględniać, jakość i ilość spożywanych pokarmów, a obserwacja musi trwać dostatecznie długi okres czasu (nie krócej niż 7-10 dni).
Ankiety żywnościowe mogą być indywidualne, rodzinne lub dla pewnych grup ludności.
Celem ankiety jest poznanie poziomu odżywiania, wykrycie niedoborów (np.
białka, wapnia, witamin A, B, C).
Na podstawie ankiet można następnie zapobiegać niedoborom przez wydawanie odpowiednich zarządzeń aprowizacyjnych
[przypisy: restauracja olsztyn, zbiorniki przeciwpożarowe, restauracja orientalna kraków ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja olsztyn restauracja orientalna kraków zbiorniki przeciwpożarowe