Ciasto drożdżowe z morelami

Składniki na 20 porcji:

  • 4 dag drożdży
  • 120 ml mleka
  • 45 dag mąki
  • sól
  • cukier
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cytryna
  • masło
  • 50 dag białego sera
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg moreli

 

Drożdże rozpuszczamy ze szczyptą soli w podgrzanym mleku i odstawiamy do wyrośnięcia. 37,5 dag mąki łączymy z 8 łyżkami cukru, jajkiem, skórką otartą ze sparzonej cytryny, 7 dag rozpuszczonego masła oraz wyrośniętym zaczynem. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wkładamy biały ser, dodajemy żółtko, cukier waniliowy i 8 łyżek cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do formy, nakładamy masę serową i wyrównujemy. W osobnej misce mieszamy resztę masła i mąki z 4 łyżkami cukru i zagniatamy kruszonkę. Morele myjemy, przekrajamy na połówki i usuwamy pestki. Owoce wykładamy na ser, skórą do dołu. Ciasto posypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy 35 min.

[przypisy: blacha trapezowa, Meble na wymiar, Projekty domów ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)