Ciasto drożdżowe z morelami
Składniki na 20 porcji:
- 4 dag drożdży
- 120 ml mleka
- 45 dag mąki
- sól
- cukier
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- masło
- 50 dag białego sera
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kg moreli
Drożdże rozpuszczamy ze szczyptą soli w podgrzanym mleku i odstawiamy do wyrośnięcia. 37,5 dag mąki łączymy z 8 łyżkami cukru, jajkiem, skórką otartą ze sparzonej cytryny, 7 dag rozpuszczonego masła oraz wyrośniętym zaczynem. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wkładamy biały ser, dodajemy żółtko, cukier waniliowy i 8 łyżek cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do formy, nakładamy masę serową i wyrównujemy. W osobnej misce mieszamy resztę masła i mąki z 4 łyżkami cukru i zagniatamy kruszonkę. Morele myjemy, przekrajamy na połówki i usuwamy pestki. Owoce wykładamy na ser, skórą do dołu. Ciasto posypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy 35 min.
[przypisy: pizza bez drożdży kwestia smaku, pizza od łysego, pizza na wypasie ursus ]