Beignets z jabłkami

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 10 dag drożdży
  • 125 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • olej
  • cynamon
  • cukier puder
  • sól

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże rozpuszczone w odrobinie letniej wody. Mieszamy. Dodajemy żółtka, wszystko łączymy. Powoli dodajemy mleko i znów mieszamy, aż masa na ciasto będzie gładka. Do osobnej miseczki wlewamy oddzielone wcześniej od żółtek białka. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy i mieszamy. Jabłka kroimy na średniej grubości plastry. Na patelni podgrzewamy olej, każdy plasterek jabłka namaczamy w cieście i układamy na patelni. Smażymy ok. 3 minut. Placuszki zdejmujemy z patelni i układamy na talerzy wyłożonym ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Dekorujemy cynamonem i cukrem pudrem. [patrz też: rutinoscorbin forum, sprzęt rehabilitacyjny, ginekologia ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)