Barszcz czerwony z pierożkami z ciasta francuskiego nadziewanego grzybami
Składniki na 6 porcji:
- 1 kg buraków
- 4 suszone grzyby
- przyprawy: majeranek, pieprz, cukier, sól
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 30 dag leśnych grzybów
- cebula
- olej
Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zlewamy zimną wodą, tak aby były przykryte. Dodajemy suszone grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Zagotowany barszcz odstawiamy do ostudzenia, jak wystygnie odcedzamy na sicie. Wywar pozostawiamy. Buraki ponownie zalewamy zimną wodą, tak aby je tylko zakryła, zagotowujemy i odcedzamy. Wywar pozostawiamy. Wygotowane buraki wyrzucamy, obydwa wywary łączymy w jednym garnku. Barszcz podgrzewamy, dodajemy przyprawy oraz sok z cytryny i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pierożki: rozwijamy ciasto francuskie. Grzyby czyścimy, myjemy, gotujmy 20 minut, odcedzamy i siekamy. Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy razem z grzybami na rozgrzanym oleju. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 st.
[podobne: makaron na szybko z niczego, pizza po byku, pizza na barskiej ]